Info Panel
Jūs esate čia:   Pagrindinis  /  Liudijimai  /  Trumpai apie menus Kelmės J.Graičiūno gimnazijoje

Trumpai apie menus Kelmės J.Graičiūno gimnazijoje

Ne veltui Kelmės gimnazija 1995 metais pavadinta čia dirbusio progimnazijos direktoriaus poeto, vertėjo Jono Graičiūno vardu. Ne veltui tik įsikūrusioje gimnazijoje jau nuo 1940 metų veikė jaunųjų literatų būrelis, išauginęs Lietuvai ir pasauliui rašytojus, poetus I.Merą, V.Šimkų, V.Gurskį, čia mokytojavo vertėjas J.Vadeikis. Ir šiandienos gimnazijoje svarbią vietą užima menai, ši sritis – viena prioritetinių.

Gimnazijoje veikiančiuose ugdymo centruose ir studijose – A.Mikalajūno Informacijos (Leidybos centras – pastarojo padalinys), Muzikos, Televizijos, Garso įrašų, Technologijų – gimnazistai gali įgyvendinti visus savo kūrybinius sumanymus. Čia gimsta ir muzikos, ir literatūros kūriniai, čia jie išvysta dienos šviesą. Kasmet pavasarį gimnazijoje vykstančios Atvirų durų savaitės metu pristatomi gimnazijos mokinių ir mokytojų darbai: spektaklių, miuziklų premjeros, muzikos studijos „Obertonas“ koncertai, šio kolektyvo narių autorinė kūryba, garso plokštelės, leidybos centre išleistuose almanachuose  kasmet (nuo 1998 m.) pasirodo ne tik dabartinių mokinių, bet ir jau baigusiųjų gimnaziją kūriniai – jiems skirtas almanacho „Sugrįžimų“ skyrius. Šiame skyriuje buvo publikuota Živilės Kavaliauskaitės, Andriaus Mendelio, Rūtos Venckutės, Rasos Barčaitės ir kitų kūryba. Jau išleista trylika almanacho numerių, kuriuose publikuojamos mokinių ir mokytojų eilės, apsakymai, kraštotyros darbai, piešiniai, grafika, fotografijos. Leidybos centre išleista ir keletas autorinių gimnazistų knygelių: “SMILGA VĖJYJE”, V. Losevos /4GK mokinės/ eilėraščiai, S. Pikturnaitės /3GK mokinės/ piešiniai; „LG – 7”, 1bg klasės mokinės L. Misevičiūtės eilėraščiai, 3ar klasės mokinės A.Arlauskaitės piešiniai; „PAŽADINO KAŽKAS“, J.Marcišauskytės /2dg klasės moksleivės/ kūrybos rinktinė /piešiniai ir miniatiūros/ ir kt. Kasmet pavasarį rengiami leidybos centro darbų pristatymai visuomenei.

Leidybos centras inicijuoja projektus, kuriuose dalyvauja ir kitų mokyklų mokiniai: 2000 metais išleista Kelmės mokyklų moksleivių kūrybos rinktinė „MANO KELMĖ“, 2004-aisiais – leidinys „Labas!“ kartu su jaunimu iš Prancūzijos, Graikijos, Latvijos (anglų kalba), keturių kalbų: lietuvių-latvių-prancūzų-anglų žodynėlis, kuriam žodžius pateikė jaunuoliai, dalyvavę tarptautiniame  mainų projekte „Mūsų kalba – muzika“, vykusiame gimnazijoje. 2009 m. išleistas leidinys „Kelmės krašto jaunimo veikla“, 2010 m. – leidinys, skirtas tradicinei rajoninei Vokiečių kalbos šventei „Švenčių koliažas“.

Nuo 1997 metų gimnazija kasmet organizuoja rajoninę jaunųjų poetų šventę – poezijos rudenėlį, skirtą poeto J.Graičiūno atminimui. Į jį skaityti savo kūrybos susirenka mokiniai iš Kelmės krašto, aplinkinių rajonų. Rengiant šią šventę aktyviai bendradarbiaujama su Kelmės krašto kūrėjų klubu „Vieversys“. Vertinimo komisijoje dalyvauja ir šio klubo nariai, ir „Nemuno“ žurnalistai. Savaitraštyje „Nemunas“ buvo publikuota J.Graičiūno gimnazijos mokinių, „Poezijos rudenėlio“ laureačių kūryba. Parengta interneto svetainė “Poezijos rudenėlis”. Ši svetainė, kurioje publikuojama 2000, 2001 ir 2002 metų jaunųjų respublikos poetų kūryba, atsiųsta į gimnaziją, šalies Informacinių technologijų centro buvo atrinkta tarptautinei parodai. Šioje parodoje, atspindinčioje informacinių technologijų panaudojimo ugdymo procese patirtį, dalyvavo tik aštuonios Lietuvos mokyklos. Pagerbiant poeto atminimą 2004 m. gimnazijos leidybos centre buvo išleista Kelmės krašto jaunųjų poetų, dalyvavusių Poezijos rudenėlyje, kūrybos rinktinė „POETUI JONUI GRAIČIŪNUI – 100“, iliustruota gimnazistų piešiniais.

Neseniai įkurtame technologijų centre buriasi dailiųjų amatų mėgėjai, jaunieji dailininkai, kasmet surengiantys gimnazijoje savo parodas.

Aktyviausieji, kūrybiškiausieji gimnazistai ir mokytojai susibūrė į kūrybos klubą „Hipokrenė“ ir per kelerius metus įgyvendino daugiau kaip dešimt įvairių fondų, institucijų remtų projektų. Įsteigta ir kasmetinė „Hipokrenės“ premija už kūrybinius laimėjimus.

Živilė Klimienė,
Kelmės J.Graičiūno gimnazijos direktoriaus pavaduotoja

  2015  /  Liudijimai  /  Atnaujinta: 10 balandžio, 2015  /